Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
X

xena123

15. 9. 2011 16:35
No s tou mateřskou

ona mateřská je jen cca půl roku- myslím že 28 týdnů. pak nastupuje rodičovská. Na rodičovské už berou všechny matky dle délky rodičovské stejně.

Pokud bude v součtu stejná suma bez ohledu na částku - není lepší si vzít peníze hned (vzhledem k inflaci)?

Pokud je matka s dítětem doma platí za ní zdravotní pojištění stát. (od 3 let může chodit dítě na 4 hod. do školky, od 6 chodí do školy, ale nesmí chodit do družiny - nicméně pojišťovna to nekontroluje). Jediný problém je, že by se jí ta doba nezapočítávala do důchodového pojištění. Ale to lze řešit prací doma na minimální úvazek. stačí když si vydělá určitou částku, je to kolem 2 tis.

...................

A pak je zde další aspekt. měl by zaměstnavatel držet že ně 5 let místo? já myslím, že ne. 3 roky jsou tak akorát.

1 0
možnosti
N

nottingham

15. 9. 2011 16:19
V zasade souhlasim.

Jen bych dodal, ze napriklad pridavky na dite bych upravil na neprimou formu. Za kazde dite si napriklad muzete mesicne odecist 10 000Kc ze zakladu dane. Takze pokud ma nekdo 2 deti a plat 30 000Kc mesicne, tak si odecte 20000Kc na deti(pokud jsou zaregistrovany na nej a ne na partnera/ku) + klasicke odpocty a plati minimalni dan. Takze kdyz ma nekdo plat 20000Kc mesicne a ma 5 deti, tak mu to nepomuze, nebot by tyhle odecty nemely efekt moznosti preplatku.

0 0
možnosti
DB

Xelisa

15. 9. 2011 17:11
Re: V zasade souhlasim.

také zajímavé řešení, ale myslím, že jsou rodiny, kde by to opravdu nepomohlo vůbec :(

0 0
možnosti
JV

JayVandermark

15. 9. 2011 15:15
Vesměs

s Vaším nápadem souhlasím, kromě mateřské. Mateřská by neměla být vypláceny na více než 2 roky. Ve většině zemích to tak funguje a nikdo si nestěžuje. Dále bych zavedl následující princip pro výplatu mateřské: Čím více odpracovaných let, tím vyšší by byla mateřská. Jednoduché a spravedlivé. Někdo může namítnout, "a co absolventky VŠ" - v tomto případě bych zavedl následující: nejméně by dostaly ženy bez maturity, nejvíce absolventky VOŠ a VŠ.

1 0
možnosti
DB

Xelisa

15. 9. 2011 15:26
Re: Vesměs

Nevím... myslím si, že do tří let věku dítěte, by mělo být s matkou a tak bych se vždy rvala o matřeskou minimálně do tří let, pokud tam chce být žena kratší dobu, tak ať... je to její volba a její výchova.

Co se týče zásluhovosti mateřské, dovoluji si nesouhlasit. Již nyní je trend zvašování věku prvorodiček a každý gynekolog Vám řekne, že to některé maminky již dnes s kariérou přehánějí. Všeobecně platí, že první dítě by žena měla mít do 27 let, pak se riziko mírně zvyšuje od 32 let už jsou povinné genetické testy, které jsou sami o sobě v celku dost rizikové. Dávat tedy matkám peníze zásluhově dle odpracovaných let se mi moc nelíbí. Takto bych spíše odměňovala důchodce. Matkám bych dala všem stejně.

Korina

0 0
možnosti
RK

Fajny

15. 9. 2011 14:28
Naprostý souhlas

Byl bych daleko radikálnější. Ano - pomáhat potřebným - důchdcům, invalidům a nemocným. Zrušil bych i mateřské. Stejně se to jednou stane, až svět zkolabuje. Kdo bude připraven, přežije. Kdo chce mít děti. musí si je uživit, bylo to tak vždy. Radši bych snížil daně, tím by se vyselektovali ti, co pracují. Ti co nechtějí pracovat ať klidně pojdou. Tak jako v přírodě

1 0
možnosti
DB

Xelisa

15. 9. 2011 14:43
Re: Naprostý souhlas

Vzhledem k tomu, že jsme lidé a né zvířata, tak bych je pojít nechala až v případě, že se prostě opravdu nerozhoupou. Ve finále ani důchody nejsou zcela třeba... pokud si rodiče děti dobře vychovali, budou je děti rády na straá kolena živit... Ovšem jednodušší je jim důchody nechat ;)

Přeji krásný zbytek dne a děkuji za (prozatím) jedinný projev sympatie s mým názorem.

S pozdravem, Korina.

0 0
možnosti
PH

petrph

15. 9. 2011 14:23
ale ne

Sociální dávky samozřejmě musí zůstat. Jenomže skutečně jen pro ty, kteří je potřebují a kteří objektivně nemohou nalézt práci. Tady byl prostor pro úřad práce a nyní je prostor pro pracovní agentury,jak to navrhuje vláda. Jenže se jen musí jasně nalajnovat podmínky.Do jaké vzdálenosti jim ta pracovní agentura může nabídnout práci a musí jí přijmout aby nepřišli o dávky?Jen v obci, do vzdálenosti 50kilometrů, dál, nebo třeba i v zahraničí...??

0 0
možnosti
DB

Xelisa

15. 9. 2011 14:40
Re: ale ne

Úřady práce byli k ničemu... I když... fungovalo tam poradenství v pracovně právních vztazích a byly tam rekvalifikační kurzy.  Ovšem pro většinu lidí práci nejen že nenašli, ale jsou i tací, kterým říkali, že pro ně ani práci hledat nebudou (viz. kamarádka s VŠ titulem). Přesun této zodpovědnosti na agentury je zajímavý způsob řešení. Je pravdou, že komerční společnost by se mohla více snažit. Ovšem jak říkáte. Chtělo by to nastavit jasná pravidla a upevnit je zákoneb, protože jinak by to mohl být pěkný "masakr".

To zda dávky zůstat musí, či nemusí je diskutabilní a s mým názorem se to neslučuje.

Korina Hlubuczek.

0 0
možnosti
MK

al325

15. 9. 2011 13:11
pohled dopředu

Víte, jak by vypadala společnost za pár roků poté, co by se zavedly vaše reformy? Velká část těch, kteří by zůstali bez finančních prostředků a práci by se jim získat nepovedlo, třeba i proto, že by je nikdo nechtěl zaměstnat, ti by vzali útokem možná na počátku obchody a poté majetky těch, jenž by něco měli. Podle mého řešení je kapánek složitější. Prvně by si měla vláda položit otázku, jaké páky nastavit, aby vznikaly nová pracovní místa? Jak neházet pod nohy klacky k těm, kteří chtějí rozjet podnikání? Před dávnými časy vymyslela jedna vláda způsob, jak vybrat na daních peníze od každého smrtelníka, jenž má střechu nad hlavou. Vymyslela daň za komín. Víte, co následovalo za pár roků? Objevily se zajímavé domy a vznikl nový typ chalup - kurloky. Byly to vlastně domky bez komínů. Když se topilo, dým utíkal děravou střechou. Podle mého v našem státě je velmi málo lidí, kteří jsou schopní domyslet, co za několik let přinese jejich geniální myšlenky.

0 0
možnosti
RK

Fajny

15. 9. 2011 14:25
Re: pohled dopředu

Ale, ale - práce je tolik, že by jste se divil - opravovat zničené vybydlené domy, udržovat zeleň a pořádek, čistit a sekat příkopy atd.............

0 0
možnosti
LZ

košťálka

15. 9. 2011 13:05
no já nevím,

ale to jste poněkud přehnala-je vidět, že problém chápete velmi, velmi zúženě a- vaši známí vám právem vytýkají, že jste asociální

0 0
možnosti
DB

Xelisa

15. 9. 2011 14:19
Re: no já nevím,

Řeším to jako rozčílený člověk, který se o sebe dokáže postarat sám. Řeším to jako člověk, který když se řeklo, že nebudou důchody ani pro moje rodiče, tak jsem si řekla, tak ať, oni mě živili jako děcko a na škole, tak jim to budu moct vrátit. Řeším to jako člověk, který je sám za sebe zodpovědný a dělá vše proto, aby nespadl na hubu, když nebude mít práci a očekává totéž od ostatních. Řeším to jako člověk, který je velice přísný sám k sobě a jde si za svým cílem. Řeším to jako člověk, který nechce platit a doplácet na sociální příživníky. Nebo vy si snad myslíte, že Ti jež jsou na dávká urputně hledají práci?

Že mám zúžený úhel pohledu, to asi ano... stejně jako vy! Je to prostě subjektivní pohled a názor.

Přeji krásný zbytek dne! Korina.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

15. 9. 2011 13:04
Peněžitá podpora v mateřství

se vyplácí půl roku už dávno. To jen rodičovský příspěvek je do dvou až čtyř let dítěte, ve stejném objemu peněz.

Vdovské důchody se také vyplácejí jen po určitou dobu, s výjimkou případů, kdy vdovec nebo vdova je starší (nevím kolika přesně, ale relativně mnoha let). Tuto výjimku považuji za správnou, protože v domácnosti dvou starobních důchodců výpadek jednoho důchodu může z vdovce nebo vdovy snadno učinit bezdomovce...

0 0
možnosti
DB

Xelisa

15. 9. 2011 14:08
Re: Peněžitá podpora v mateřství

To co jste poznamenal/a je samozřžejmě pravda. Ovšem já dávky pro lidi na matřeské zvýšila, zrušila bych matřeskou, která je vypočítávána ze mzdy a udělala bych jí jednotnou. Že se vdovčí a sirotčí důchody vyplácí jen po určitou dobu, to také vím, jen jsem v článku chtěla předejít omylu, který by mohl nastat a to, že by se někdo zeptal, jak si představuji, že se budou vyplácet tyto dávky dlouho. A vdovské důchody u důchodců snad není zapotřebí řešit. Natolik asociální cítění opravdu nemám. ;-)

Korina Hlubuczek

0 0
možnosti
MB

MacX

15. 9. 2011 12:55
Dotazy

Jaksi se přiznám, že nechápu, kdo pak bude odklízet ty mrtvoly?

Nebo se domníváte, že pracovní místa vyrostou z půdy jako houby?

0 0
možnosti
DB

Xelisa

15. 9. 2011 13:43
Trochu cynicky...

1. Ovšem - odpověď v bodě dva.

2. Kdepak nevyrostou... budou odnášet ty mrtvoly.

A teď vážně:

1. Nevím, proč by měl někdo umírat.

2. Ať si svou mzdu zaslouží, mohou dělat veřejně prospěšné práce, za které by jim náležela mzda, nikoliv sociálnídávky. Peníze, které si budou muset zasloužit bodou vzácnější. Navíc budou mít mnohem méně času je utrácet. A prohodit je bednou, nebo si je prolít hrdlem bude luxus i pro ty, jež to nyní s přehledem dělají s dávkami.                                                                                                                                                             Korina Hlubuczek

0 0
možnosti
DZ

Clovek obycejny

15. 9. 2011 12:43
ale

nějak nechápu to půl roku doma??? To jako že bude půl roku kojit a pak si to odhasí do práce? A to dítě doma jako co?

0 0
možnosti
KH

Korina Hlubuczek

15. 9. 2011 12:48
Re: ale

Doma samozřejmě může být i nadále, ale již bez sociální podpory. Znám maminky, kterým hlídají děti rodiče, či soukromé osoby (prostě mají prahy na chůvu).

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS